Rotorua: Buried Village and Waimangu Volcanic Valley
In de ochtend zijn Jip en ik op zoek gegaan naar een Bibliotheek om te internetten. Uiteindelijk gevonden maar helaas geen gratis internet. Maar ook niet heel duur ofzo, dus we konden wel even onze dingen doen. Alhoewel dat boeken van Stray op internet echt onmogelijk was nog steeds. Dus die heb ik nog twee keer moeten bellen om de rest van mijn reisplanning door te geven. Daarna ging Jip naar de scène van Lord Of The Rings. Ik ben niet meegegaan omdat ik die films dus nog nooit gezien heb:$ haha en omdat het vet duur was. Maar ik heb een relaxed middagje gehouden. Het hele vorige verhaal voor jullie geschreven, gezwommen (jaaa ons hostel had een warm zwembad:D), en in het park gechilld, muziek geluisterd, gelezen. Gewoon echt een lekker zonnig relaxed dagje. Ik heb alleen wel een ander hostel geboekt want die waar ik zat was 33 dollar per nacht, terwijl er een andere in mijn gids stond voor 19 dollar. Dus dat is wel de moeite waard! Ik ben dus vanochtend samen met een andere jongen uit mijn kamer, die heel toevallig ook dit hostel geboekt had, de stad in gelopen om ons weer ergens anders in te checken. Ik kon pas om 12 uur mijn kamer in dus moest nog wat tijd doorkomen, en ben nog verder door de stad gelopen. Daar nog andere mooie parken ontdekt en even een kijkje genomen in een museum. Er was geen tentoonstelling op het moment, maar nog wel een hele origamiverzameling. Haha had ik echt nog nooit gezien. De gekste beesten van papier. Wel heel grappig. Daarna weer terug naar mijn hostel en transport geregeld naar de ‘buried village’. Ik werd om tien voor 1 opgehaald van mijn hostel met een busje en we moesten eerst nog een andere vrouw ophalen om die naar het vliegveld te brengen. Dus we reden behoorlijk om, maar daardoor zag ik wel heel veel van de omgeving! Het is echt zo mooi lente hier. Je ziet overal de mooiste gekleurde bloesems en bloemen. En vooral nu de zon is gaan schijnen, ziet alles er heel vredig en mooi uit. We zijn langs een groot bos gereden, en langs twee enorm grote meren. The blue lake en the green lake. Toen kwam ik uiteindelijk aan bij de ‘buried village’. Ik zal jullie even vertellen wat dat is. Er zijn in Nieuw-Zeeland heel veel vulkanen. Hier in de buurt is er één die Mount Tarawera heet. Deze vulkaan is uitgebarsten in 1886. Ze zeggen dat dit de grootste natuurramp van Nieuw-Zeeland was. Stenen, as en modder bedolf het stadje Te Wairoa. Er zijn 150 mensen overleden, maar ook the pink and white terraces (het achtste wereldwonder genoemd en heel populair voor toeristen) waren verwoest.
Nou zijn er behoorlijk wat huizen en voorwerpen bewaard gebleven en die kan je daar nu zien. Ook hebben ze megaveel informatie over wat er gebeurde, heel veel geschreven bronnen over mensen die beschrijven wat ze zien en meemaken. Volgens mij, als ik serieus álles aan informatie had gelezen, wist ik álles van elk mensenleven daar in het dorp. Maar ik heb dus niet alles gelezen, omdat dat een beetje veel werd! Ik heb een hele looproute gevolgd, waarbij ik de huisjes kon zien en ook nog een stuk van de mooie omgeving. Eigenlijk heb ik alleen daar foto’s van gemaakt, want die huisjes zijn niet heel interessant als je daar een foto van ziet. Maar goed, ik heb dus wel foto’s van de watervallen die ik daar heb gezien. En ik weet nu alles van de uitbarsting en de begraven stad! Haha het was zeker interessant. Toen werd ik weer opgehaald door mijn shuttle (ongeveer een uur te laat maar oke) en ben ik weer terug naar mijn hostel gegaan.
The next day…
Vandaag heb ik het mooiste stukje natuur in Nieuw-Zeeland tot nu toe gezien. Ik ben wezen wandelen in de Waimangu volcanic valley. Echt geweldig!! Ik ben langs een heleboel kraters gelopen, langs een aantal geisers en meren, vulkanen, bergen, terrassen(van marmer en silicaat) beekjes, rivieren… En allemaal zo ontzettend mooi. Dit landschap is ontstaan na de uitbarsting van de Tarawera vulkaan in 1886. Deze wandeling was dus een mooi vervolg op gisteren. Ik had weer geregeld dat ik opgehaald werd van mijn hostel. Dit keer mocht ik voorin zitten omdat we nog twee andere meisjes op moesten halen. Deze stapten dus een eindje verderop in. Ze kwamen uit Maleisie, en dachten dat ik de vrouw was van de shauffeur:P Hahaha. Maargoed, was allemaal wel grappig in die auto. De chauffeur heeft ons wat dingen vertelt over de omgeving. Er is een heel groot aangeplant bos hier vlakbij. Dat was ooit een idee van studenten geweest, omdat (door de vruchtbare grond) deze boomsoort 3 keer zo snel kon groeien in Rotorua dan in de rest van de wereld. Nu is de houtindustrie (noem je dat zo?) de een na grootste industrie in Rotorua. Verder zijn we door een mooi landschap gereden, met veel schapen en heuvelsJ Ook zijn we over een platengrens gekomen (de grote oorzaak van aardbevingen en vulkaanuitbarstingen). Toen kwamen we aan op de plek van bestemming. De tocht zou niet heel lang zijn. Ik geloof in totaal 4 of 5 kilometer. Maar achteraf had hij van mijn wel 3 keer zo lang mogen zijn!
Ik kreeg een routebeschrijving met informatie in het Nederlands. Dus dat was iets nieuws voor mij! Haha soms eerder verwarrend dan handig aangezien ze soms namen van bergen of kraters vertalen in het Nederlands en er dan iets heel anders uitkomt dan ik van te voren had gelezen. Maar goed, soms ook wel handig hoor! In ieder geval heb ik de meest mooie dingen gezien. Het Frying Pan meer in de Echo Krater lijkt wel een grote heksenpot. Er komt heel veel stoom vanaf, het kookt en maakt rare borrelende geluiden. Het ziet er echt magisch geheimzinnig uit. Even later kom je bij het inferno krater meer, die echt heel fel lichtblauw is. Het heeft een heel raar patroon van overstromen, terugtrekken en zich weer op te vullen. Ik zal proberen bij de foto’s wat meer informatie erbij te schrijven zodat jullie je meer een beeld bij de informatie kunnen voorstellen. Deze krater was in ieder geval de grootste geiserachtige vorm in de wereld.
Ik heb een extra tochtje over een berg gemaakt, en ook deze wandelroute was heel mooi. Het is zo bijzonder, dat je op een berg loopt tussen de mooiste bomen, en opeens naast je geborrel hoort en stoom uit de grond ziet komen. Het is echt geweldig! Ik weet niet zo goed wat ik er meer over kan vertellen. Behalve dan dat ik hoop dat de foto’s jullie een beetje een goed beeld geeft. Ik heb in ieder geval heel erg genoten!! Het was weer een topdagje.
Lijkt me geweldig. Fijn voor je Isha, daar doe je het voor!!
Hee Isha!!! Jij geniet!!! Helemaal goed! Ik herken wel het feit dat je ergens op een berg loopt en er komt of gas of vuur uit de grond naast je. Het is bijna niet te begrijpen dat zulke dingen gewoon kunnen gebeuren naast je! Geweldige ervaring! Ik ga nu door naar je foto's....
Hallo Isha,
van Linde kregen wij het adres van je website. We genieten nu volop mee van jouw avonturen. Nieuw-Zeeland stond al op ons "wensenlijstje", en door jouw verhalen en prachtige foto's stijgt ie snel!
Geniet ervan!
Jannie (en Gijs)
Hee Ish!
Wat een leuke verhalen en prachtige foto's weer! Ik ben serieus zó jaloers haha! Ga zo door!
kus
Hi Isha,
Ook ik kreeg het adres van je weblog van Linde! Leuk om zo mee te lezen en te genieten van je avonturen. Bij een mooie reis horen zowel hoogte als dieptepunten, daarom is het ook een onvergetelijke ervaring. Hopelijk heb je het dieptepunt nu gehad met dat gedoe met je koffer en ga nog veel mooie dingen meemaken. Slimme keuze trouwens om eerst te gaan reizen en het werken even naar de achtergrond te schuiven! Mijn ervaring is dat alles dan vaak op het juiste moment in elkaar valt...
Enjoy!
X Marieke