Van Raglan naar Maketu naar Rotorua
Ik ben twee dagen achter elkaar naar Hamilton geweest. Vond het wel fijn om even eruit te zijn. De busreis duurt ongeveer een uur. Ik heb rondgekeken in de stad, en ben af en toe ergens gaan zitten om wat te lezen. Ook heb ik een korte wandeling langs de Waikato-river gemaakt. Wel mooi die rivier! Alleen gek dat die rivier helemaal geen rol speelt in de stad ofzo. Je zou denken dat ze er gebruik van zouden maken, door bijvoorbeeld restaurantjes aan het water ofzo, maar er is echt niks, behalve een brug eroverheen om in de stad te kunnen komen.
Ik had nog wat tijd over en ben op zoek gegaan naar een bioscoop. Haha je denkt vast, isha is in nieuw-zeeland, waarom gaat ze nou weer naar een bioscoop (dat hebben ze in Nederland ook:P) maar goed, het leek me wel leuk eigenlijk gewoon om wat tijd door te komen. En ik kwam precies op tijd voor I don’t know how she does it. Gewoon weer zo’n typische hollywoodfilm, maar daardoor goed te begrijpen in het engels. Was wel leuk! En ook goedkoop! Maar 5 dollar!! Daarna ben ik weer teruggegaan naar mijn hostel.
Ik moet zeggen dat ik nog steeds niet heel veel heb met alle mensen hier. Maar voel me wel wat meer op mijn gemak.
De dag erna had ik een afspraak met een familie voor het wwoofen. Zij hadden ook een 17-jarige Nederlandse exchange student in huis, en die kwam mij aan het eind van de middag ophalen. Wel vervelend, want de bussen naar Hamilton gaan alleen om 7 uur ’s ochtends, 10 uur ’s ochtends of 7 uur ’s avonds, dus ik moest wel die van 10 uur nemen, om vervolgens een hele dag te wachten (en weer door de stad te lopen, die ik nu eigenlijk wel gezien had).
Ik werd dus opgehaald door haar, en we hebben haar ‘zusje’ van school gehaald. Dus heb ook meteen een Nieuw-Zeelandse school gezien:P Allemaal in schooluniform enzo.. Maar goed, daarna naar het huis gelopen, even kennis gemaakt met de moeder, en verder alleen maar met dat meisje gepraat. Wel gezellig opzichJ
Nou heb ik toch besloten om het niet te doen. Ik had denk ik niet heel hard hoeven werken. Maar het was niet een mooie omgeving ofzo. Ik zou elke dag naar Hamilton kunnen, maarja dat had ik eigenlijk ook al wel gezien. Het was leuk om heel even te zijn, maar ik ben blij dat ik er nu niet langer hoef te blijven.
De dag erna heb ik de hele dag gerelaxed en waren er een aantal leuke mensen aangekomen in het hostel. Ik heb meer contacten gemaakt en het was een gezellig dagje, waarbij ik ook een beetje kon uitrusten. s´Avonds hebben we de film Shutter Island gekeken met zijn allen. En daarna zijn we ´uitgegaan´ wat inhield dat we naar het dorpje gingen om daar op een bankje te gaan zitten. Haha. Oh en lastig gevallen te worden door dronken maori´s. Dus dat heeft niet heel lang geduurd, voordat ik weer terug ben gegaan om mijn bed op te zoeken.
De dag erna kwam een Nederlandse bekende aan in mijn hostel, Jip die ook in de groep zat waarmee ik in het vliegtuig heb gezeten. Hij doet ook twee maanden Nieuw-Zeeland, na eerst een weekje in Australië geweest te zijn.
Nou heb ik al die tijd in Raglan in mijn hostel 5 keer per dag de vraag beantwoord of dat ik had gesurft of ging surfen die dag. Haha, was echt de enige die nog niet gesurft had. Vond het ook wel heel duur om het vaak te doen, dus aan het einde van mijn tijd in Raglan surfen leek me het veiligst, omdat ik weet dat ik het vet leuk vind, maar ik dan niet meer heel veel dagen geld eraan uit zou kunnen geven.
Maar die zaterdag, ben ik samen met Jip en nog een aantal anderen gaan surfen. Ik had het al één keer gedaan in Scheveningen. Maar gelukkig kreeg ik les, want zo makkelijk is het nog niet. Haha maar het was wel superleuk!! Het ging ook wel aardig goed eigenlijk. Kon wel een stuk of 6 keer lang blijven staan. Het was echt heel vet!! Ook gewoon bij zo’n mooi strand met bergen om me heen en alles. Na het surfen gingen we weer terug naar het hostel, gechilld in de jacuzzi en gekookt. Na het eten hebben we een duits meisje en een Chinese jongen leren toepen. Hahaha. Vet grappig. Het was heel gezellig, daarna nog een film gekeken, en laat gaan slapen. Volgende dag uitgeslapen en een echte zondag gehouden. Eerst even naar het strand geweest, totdat het ging regenen, en toen weer 2 films gekeken. Haha ik heb nog nooit zoveel films in een korte tijd gekeken:P Maar wel lekker relaxed. Het heeft ook wel wat om films te kijken terwijl er om je heen van alles gebeurd. We zouden een gezamenlijk diner hebben met een hele groep, dus er waren een aantal mensen aan het koken, met muziek op. Dus vet grappig als je dan een dramatisch stukje uit de film aan het kijken bent terwijl er op de achtergrond één of ander té vrolijk musicalmuziekje klinkt.
Nouja, ik had het in ieder geval naar mijn zin. ’s Avonds met zijn allen heerlijk gegeten, (ze hadden een huge varken in de oven gedaan) en daarna heeft het duitse meisje waarmee we hadden getoept de vorige avond, ons een ‘duits’ kaartspelletje geleerd. Wat uiteindelijk makkelijk was omdat het volgens mij ook in Nederland bestaat, ook al weet ik niet hoe het precies heet. Ik had alleen een verkeerde plek, dus verloor ik serieus alles. Na 10 potjes ofzo, ben ik van plek veranderd, en hoppa ik won meteen! Terwijl diegene die op mijn plek zat meteen verloor.
Maar goed, even over naar wat meer avontuurlijke verhalen. Maandagochtend zijn we met de Stray Bus vertrokken. We stopten in Waitomo Caves, waar we tussen verschillende activiteiten konden kiezen. Je kon bijvoorbeeld black-water-raften in een band door de grotten, of wandelen door de grotten.. Maar je kon ook een soort speleologie doen. Tenminste ik denk dat dat zoiets is? Abseilen, klimmen, kruipen, lopen, springen, zwemmen door de grotten. Nou.. echt wooow vet spectaculair!! En zwaar!! En eng!! Haha. We gingen eerst leren hoe we moesten abseilen op een steil stukje buiten in een weiland. Daarna zijn we met onze gekke pakjes, laarzen, helmen, de grotten ingegaan. Meteen al moesten we van heel hoog abseilen. Echt best wel eng! Ook omdat er water langs de wand stroomde, waardoor je totaal geen grip had. Je slipte telkens half weg. Daarbij is het donker, en zaten er heel veel gleuven en holle stukken in de wand. Haha maar goed, ik was al blij dat ik die eerste had overleefd. Daarna kwamen er nog engere!! Echt langs een waterval, waarbij je constant een vet harde stroom water over je heen krijgt. Of vanaf een waterval maar waarbij de doorgang zo smal is, dat je niet kan abseilen, maar je gewoon moet laten ‘vallen’ terwijl de gids er een soort van voor zorgt dat je de goede richting opgaat.. Woow en daartussenin ook snel lopen, klimmen, kruipen door de gekste grotformaties. Met laarzen die vol met water zitten:P Haha het was echt zwaar! Ook natuurlijk op het einde toen we weer naar boven moesten. We zaten echt heel diep, dus we moesten behoorlijk wat klimmen! Dat is nog eens iets anders dan een indoorklimwand zeg! Haha! Maar wel heel leuk! We hebben ook nog glimwormen gezien. Echt vet! Allemaal groene lichtjes in het donker. Wauw, die tocht ga ik echt nooit meer vergeten. Wat een tocht. Ben er volgens mij nog steeds van aan het bijkomen:P haha!
Hierna zijn we weer verder gereden met de bus naar Maketu. Een plaatsje waar we een Maori-cultuuravond zouden krijgen. In de bus moesten we elkaars gezichten beschilderen met zwarte verf. Haha echt onmogelijk. Die wegen waarover we reden waren vet hobbelig, en met heel veel bochten. We wisten echt niet wat normaal was om te schilderen. Maar uiteindelijk had iedereen wat leuks bedacht, en hebben we elkaar beschilderd. Haha waarbij er dus totaal iets anders uitkwam dan dat je had bedacht omdat je zo’n 10 keer uitschoot door een hobbel in de weg. Maar het was zeker wel komisch. Toen kwamen we aan in het ontmoetingshuis van de Maori(marae). Hier kregen we een maaltijd, en hebben we daarna naar een show gekeken. Echt heel indrukwekkend om te zien. De Maori gingen dansen en zingen en daarna mochten wij ook een dans leren. De jongens leerden de Haka en de meisjes de Poi. De Haka is volgens mij diezelfde dans als die de All Blacks voor een Rugbywedstrijd doen. Echt vet! En wij moesten met een balletje aan een touwtje allemaal kunsten doen en daarbij zingen. Ik werd benoemd als één van de ‘leidsters’, en kreeg een speciaal soort gewaad/jurk aan. Daarna moesten de jongens voor de meisjes optreden en andersom. Haha echt heel grappig. Ook moest iedereen elkaar gedag zeggen: Kia Ora, en dan met de neuzen tegen elkaar. Mijn neus heeft zo ongeveer 50 andere neuzen ontmoet die avond.
Na deze optredens pakte iedereen een matras en sliepen we allemaal met elkaar in de zaal. Ik vond het echt een hele gezellige sfeer.
Die ochtend erop werden we wakker gemaakt met … hahaha ik moet gewoon nu weer lachen nu ik eraan denk. Abba. Kan je je voorstellen. Lig je daar cultureel te doen met zijn allen, word je wakker gemaakt met een Mamma-Mia muziekje. Nou ja wel heel droog in ieder
geval. We kregen een ontbijt, en zijn daarna om 8 uur weer de bus ingegaan. Op naar Rotorua. Rotorua staat bekend om zijn Thermische activiteit. En zijn rotte-eieren lucht. Overal in Rotorua zie je bronnen, met water of soms zonder, maar overal komt er een soort rook uit, en die zwavellucht ruikt naar rotte-eieren. Wel heel bijzonder om te zien. Iets minder om te ruiken.
Een deel van de groep uit de bus ging raften die ochtend, en ik kon de verleiding uiteindelijk ook niet weerstaan. Dus voor de vierde keer in Nieuw-Zeeland trok ik weer een wetsuit aan. Haha, ging die gids vragen wie er al eerder had geraft, dus ik steek mijn hand op. Maar shit, had ik misschien beter niet kunnen doen. Haha ik moest voorin zitten. En met deze rafttocht zouden we van een 7 meter hoge waterval raften. Dus misschien begrijp je dat ik liever in het midden had gezeten.
Haha wat een tocht weer. Was best wel wild! Ten minste vooral voor mij, omdat ik telkens al het water over me heen kreeg. Ik heb echt heel veel water in mijn mond en neus gekregen. Maar het was wel heel vet weer. Een vrij smalle rivier, snel stromend water, en veel watervalletjes. Ook heel grappig dat we van te voren allemaal gebeden op moesten zeggen om het respect voor de rivier te tonen. Nou vraag ik me af of die rivier evenveel respect voor mij had, als ik voor hem, want haha ik ben denk ik wel tien keer onder water geweest. Die 7 meter hoge waterval vond ik het engst. Dan kom je echt ver onder water! Maar gelukkig zijn we niet omgeslagen. Ook al werden we wel de hele tijd bang gemaakt dat dat vaak gebeurde enzo! Uiteindelijk denk ik eerlijk gezegd dat die waterval niet 7 meter hoog was. 5 Misschien. Maar hij had van mij ook niet veel hoger gehoeven hoor!! Wat een avontuur!!
Na het raften ben ik samen met een paar anderen in Rotorua gebleven, terwijl de bus doorreed naar Taupo. Ons hostel opgezocht, en door het park gelopen hier, waar ook vet veel van die bronnen zijn. Ook een redelijk groot warm voetenbad midden in het park!! Een heel mooi park. Gisteravond hadden we een gratis BBQ in het hostel, en zijn we daarna met een aantal mensen wezen poolen. Het is in ieder geval super gezellig allemaal!
Wordt vervolgd;)
jeeetje ish wat een geweldig avontuur!! maar je hebt het over gidsen enzo is het een soort van georganiseerde reis of niet?
nou heeeeel veeeeel plezier en super stoer dat je dit doet!!
het aller beste
xxxxxxxxx
nathalie
Wow Isha!!! Wat geweldig om dit met anderen mee te maken!!!!!
Hee Ish, echt leuk al die reisverslagen ben stiekem wel een beetje jaloers op al jouw leuke ervaringen :D Ik blijf lezen!
xx
Dat je dat allemaal durft...zo kom je nog eens ergens! ;)
smok,
Marja.
Wat heerlijk al die ervaringen. En wat eeeeeeng!!!!!
Wel heelhuids terugkomen hè!
Liefs, Sylvia